Vadrózsa Néptáncsoport Hagen

Egyesület/Társaság vezetőjének neve: Muennich-Ákontz Ildikó 
Cím: Gerstein str. 2, 58089 Hagen

E-Mail: vadrozsa@web.de
Telefonszám: 023372119
Honlap: www.vadrozsa.de

A Vadrózsa Néptánccsoport 1982-ben, egy gyerekcsoporttal kezdte meg működését, és azóta is a népi hagyományok megőrzésére, továbbadására törekszik. A felnőtt csoport 1987-ben alakult, hogy a gelsenkircheni Parkstadionban, a pápa által tartott nemzetközi mise elötti műsorban föllépjen. Ma, az egyetlen Észak-Rajna-Westfaliában (NRW) működő néptánccsoport,  tagságát jórészt a felnőtt korosztály alkotja, akik hétről-hétre összegyűlnek, hogy a különböző magyar tájegységek tánchagyományát elsajátíthassák, magyar nyelvű környezetben jól érezzék magukat. 

Németország számos városában mutathatták be megfelelő népviseletben táncaikat úgy mint pl. Köln, Stuttgart, Mainz, Münster, Hannover, Dortmund, Gelsenkirchen, Paderborn, Düsseldorf, Bonn, Aachen (EU-s rendezvényeken is), de külföldi meghívásaik is érkeztek, így többek között Belgiumban, Luxemburgban és Kínában is színpadra állhattak.

Több ízben rendeztek nagy sikernek örvendő élőzenés táncházat, ami sok környékbeli magyart és más anyanyelvű táncolni szeretőt vonzott oda.

A különböző korú gyermekek számára havonta magyar nyelvű foglalkozást tartanak, ahol dalokkal, táncokkal, próbálják átadni a hagyományokat, és ezáltal is a magyar nyelvet gyakorolják a gyerekekkel, fiatalokkal. Ezeken az alkalmakon készülnek fel a gyerekek az olyan eseményekre, mint Anyák napja, vagy Mikulás ünnepség.

A magyar kultura ápolása, megőrzése terén külföldön végzett évtizedes munkásságáért tánccsoportunk vezetője, Münnich-Ákontz Ildikó a Magyar Népköztársaság Lovagrend kitüntetésben részesült. 

Dalkör is működik Hagenben, tagjai havonta találkoznak, hogy hangszeres kisérettel népdalaink kincstárából merítsenek, az adott időszak jeles napjairól is megemlékezve.

A közösség legnagyobb eseménye a több, mint két évtizede megrendezésre kerülő Őszi bál, ami Észak- Rajna-Vesztfália, de még Németország határain kívülről is számos magyar vendéget csal a városba.

A tánccsoport a hageni magyar közösséggel együtt, gyermeksegítő programokat támogat a világ különböző részein.

Ha szeretne értesülni programjainkról, vegye fel a kapcsolatot az együttes vezetőjével, Münnich-Ákontz Ildikóval a vadrozsa@web.de címen, vagy látogassa meg honlapukat: www.vadrozsa.de