2018. október 10-14. között került megrendezésre a 70. Frankfurti Könyvvásár, melyen a Magyar a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete immáron 30. éve képviselte a magyar irodalmat és a magyar könyvszakmát. Az idei díszvendég Grúzia volt, a Német Könyvdíj-at idén Inger-Maria Mahlke berlini írőnő kapta „Archipel” c. regényéért.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának 70. évfordulója alkalmából a Frankfurti Könyvvásár egyik kiemelt témája az emberi jogok helyzete volt, az ötnapos vásáron 110 országból nagyjából 7500 kiállító vesz részt.

A vásár első három napján a szakmai napok keretében került sor a magyar stand megnyitójára, melyen Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Szegner Balázs főkonzul és Gál Katalin a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke mondott beszédet. A beszédekben kiemelték, hogy Magyarország méltó szerepet tölt be a könyvvásár életében: a magyar pavilon impozáns,  méltón képviseli és ismerteti, közelebb viszi a magyar kultúrát a közönséghez. Kiállításra kerültek a kortárs és klasszikus irodalmi művek, művészeti, tudományos ismeretterjesztő munkák, mesekönyvek is.  Az idei magyar stand különlegessége abban rejlett, hogy több mint hatvan fiatal költő és író arca és műveik lefordított részletei is megjelentek a magyar pavilon falaira kihelyezett monitorokon.

A Kulturális Diplomáciáért Felelős Helyettes Államtitkárság Publishing Hungary Osztálya is támogatta a frankfurti nemzeti stand megépítését. A Publishing Hungary Osztály koordinációjával és finanszírozásában szervezete a Stuttgarti Főkonzulátus / Magyar Kulturális Intézet frankfurti irodalmi programokat, jelesül Danyi Zoltán, Kiss Noémi és Márton László könyvbemutatóját, valamint egy József Attila-estet szervezett.

A Magyar Nemzeti Bank külön standdal képviseltette magát a vásáron, ahol az érdeklődők a központibank által kiadott tanulmányokat, publikációkat ismerhették meg.

 

Galéria