A Düsseldorfi Főkonzulátus és az Aacheni Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezésében, valamint az NRW.Invest, FEV Europe GmbH és a Budapesti Vállakozásfejlesztési Közalapítvány támogatásával került realizálásra 2017. december 14-én Aachenben a 

„Be Smart-Hungarian Smart City & Mobility Day”

A csaknem 100 résztvevőt számláló rendezvény során kilenc hazai innovatív startupot és további hazai innovatív vállalkozásokat, kutatóintézeteket és projekteket ismerhetett meg a közönség. Az event kiváló lehetőséget kínált mindemellett számos az okos városok és mobilitás területen aktív magyar és német vállalat és projekt megismerésére, valamint a kapcsolatépítésre.

A fórumon bemutatkozott a Zalaegerszegi Tesztpálya projekt is. A startup versenyen holtversenyben győztes az AImotive - automatizált vezetéshez kapcsolódó szoftvermegoldásokat fejlesztő hazai cég - és a Notch - háromdimenziós mozgásérzékelő modul és alkalmazás - lett.

A verseny fődíját az FEV Europe GmbH ajánlotta fel: egy-egy egésznapos stratégiai és technológiai konzultáció a cég vezető szakértőivel.

Az üzleti fórum másnapján a cégek látogatást tettek az RWTH - aacheni műszaki egyetem - fejlesztő- és tesztlaboratóriumában, a Ford kutatóközpontjában, és az E.Go elektromos városi autó bemutatótermében és gyártóüzemében, illetve párhuzamosan egyes cégek kétoldalú megbeszéléseket folytattak német partnerekkel. Az eseményen több konkrét együttműködésre irányuló megbeszélés kezdődött a hazai és német cégek között.

A rendezvény célja volt, hogy egy vezető németországi kutatás-fejlesztési régióban mutasson be hazai innovatív, startup vállalkozásokat, megoldásokat kínálva a német vállalatok részére, és egyben üzletfejlesztési lehetőséget a magyar cégek számára.

A rendezvény flyere – további információkkal a program, előadók és startupok kapcsán elérhető itt. 

A rendezvényen készült FOTÓK lehívhatók itt.

# Startup pitch és verseny; a zsűriben nagyvállalatok innovációs vezetőivel

# A helyszín: „Az Európai Szilíciumvölgy”

Aachen az NRW-ben létrehozott hat digitális hub egyike, a régió élen jár az autóipari-mobilitási kutatás-fejlesztés területén. Itt található az elit műszaki egyetem, az RWTH és az innen induló spin-off vállalkozások, a FEV (motorfejlesztés), a Streetscooter (elektromos haszonjárműgyártás), E-Go (elektromos személygépkocsi gyártás) székhelyei,  a Jülichi Kutatóintézet,  az  Aldenhoveni tesztpálya, a Ford, a Vodafone, az Ericsson és számos más nagyvállalat kutatóközpontja.

 # Előzmény; Follow-up

Az Aacheni Gazdasági Nap a 2017 március 28-án Düsseldorfban a Vodafone-nal közösen rendezett Be Smart! Hungarian Tech Day follow-upja is volt egyben, melynek keretében aláírásra került Budapest (BVK) és Düsseldorf (Digitale Stadt Düsseldorf) digitális partnerségéről szóló megállapodás, ezzel kezdődött a Düsseldorfi Főkonzulátus magyar startupokkal megvalósított rendezvénysorozata. A március 28-ai Be Smart! Hungarian Tech Day rendezvényen a startup versenyen győztes BeeRides repülőtéri carsharing szolgáltató azóta beindította első külföldi szolgáltatását a dortmundi repülőtéren.

 # Résztvevők köre német oldalról

Az aacheni régió vezető innovatív vállalatai, spin-off vállalkozások és nemzetközi konszernek képviselői, helyi befektetési ügynökség, tartományi bank képviselői az nrw-i startup univerzum szereplői, tanácsadók, befektetők és a CDU startupokkal, smart city-vel foglalkozó szakértői.

 # Előadások, program

A rendezvény Vidar Andersen moderálta, aki a Wirtschaft Woche gazdasági hetilap szerint „a német startup ökoszisztéma egyik legfontosabb személyisége”.

Dr. Gunter Schaible, az Aacheni Kamara nemzetközi kapcsolatokért felelős ügyvezetője üdvözlő beszédében méltatta a magyar-NRW külgazdasági kapcsolatok pozitív tendenciáját. Dr. Margarete Schmeer polgármester Aachen és Magyarország kapcsolatának történeti vonatkozásait emelte ki, majd kitért a város innovatív gazdasági hátterére és a kapcsolatok további fejlesztésében rejlő potenciálra.

Szegner Balázs főkonzul „Magyarország startup és digitalizációs stratégiája, valamint attraktív potenciálok német vállalatok számára” témában tartott prezentációt és mutatta be a magyar gazdaságpolitikát, iparfejlesztési stratégiát ill. annak a tematikára vonatkozó aktualitásait és aspektusait, valamint a DUS FK aktivitását e téren. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány részéröl Szalai Piroska, kuratóriumi elnök kihangsúlyozta a Főkonzulátussal a tartományban megvalósuló aktivitás jelentőségét a BVK nemzetközi tevékenységében.

Az NRW gazdasági minisztérium nemzetközi kapcsolatok referatúrájának vezetője Marion Troitzsch kiemelte, hogy Magyarország NRW külgazdasági partnerei rangsorában az első 20 között szerepel. A tartomány igyekszik növelni attraktivitását a startupok számára, ezen felül digitalizációs stratégiát dolgozott ki, melyben releváns szerepet játszik a new & old economy összekapcsolása és a nemzetközi kapcsolatok építése. A kutatás-fejlesztési együttműködés lehetséges formáiról a ZENIT tartományos ügynökség képviselője Dr Bernd Janson beszélt. 

A ZalaZone tesztpálya, Bay Zoltán Intézet, Breuckmann Hungary és Silex előadásait követően a startupok egy meghirdetett verseny keretében, 5 perces rövid előadás (pitch) keretében mutathatták be terméküket, üzleti koncepciójukat.