2017. március 28-án a Vodafone központban megrendezésre került a „Be smart! – Hungarian Tech Day” rendezvény, melynek elsődleges célja innovatív magyar startupok és a piacon már régóta jelen lévő vállalkozások közötti kapcsolódási pontok megteremtése volt. Az együttműködés fenntartása és szélesítése érdekében került sor egy szándéknyilatkozat aláírására a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Digitale Stadt Düsseldorf között. A rendezvény kiválóan alkalmas volt Magyarország digitalizáció, innováció és kreativitás terén felmutatott eredményeinek bemutatására.

Egyedülálló rendezvényre kerülhetett sor Németország „digitális fővárosa”, Düsseldorf szívében, amelynek alapötlete Klapka Christian, a Vodafone innovációs részlegének kereskedelmi vezetője és Szegner Balázs főkonzul fejében fogalmazódott meg közel egy évvel ezelőtt. A koncepció időközben prominens támogatókra talált, így a főszervezők, a Vodafone és Magyarország Düsseldorfi Főkonzulátusa mellett az NRW-INVEST és az Innogy Magyarország is csatlakozott a magyar startupok számára teret biztosító kezdeményezéshez.

A rendezvény keretein belül rövid prezentációk formájában 10 feltörekvő magyar vállalat mutathatta be magát a nézőközönség és a szakmai zsűri előtt – melynek Szegner Balázs düsseldorfi főkonzul is tagja volt -, amely az alapötlet, megvalósíthatóság és piacképesség valamint a bemutatkozás – pitch – színvonala szempontok mentén igyekezett a legígéretesebb startupot kiválasztani. A fő díjazott a BeeRides reptéri car sharing szolgáltatásokat nyújtó cég lett, melynek így egy éves villamos energia ellátási díját átvállalta az ELMŰ. A projektek társadalmi fontosságát kiemelve akárcsak a fő nyertes BeeRides, a Route4U (kerekesszékes navigációs alkalmazás) és az EVA (látássérültek számára fejlesztett okos szemüveg) is tagságot nyert a Digitale Stadt Düsseldorf egyesületbe – az egyesület több mint 270 a digitalizáció témakörében releváns vállalkozást tömörít, mint például a Metro, Deutsche Telekom, a Huawei és a Microsoft.

A rendezvény a Düsseldorf és Budapest digitális együttműködésének kezdetét is jelentette, hiszen ünnepélyes keretek között sor került egy szándéknyilatkozat aláírására a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Digitale Stadt Düsseldorf között. DSD képviseletében Stephan Schneider ügyvezető, a BVK képviseletében Szalai Piroska kuratóriumi elnök látta el kézjegyével az együttműködést, amely a két város jövőbeni digitális együttműködésének jelentős lépéseként a két város vállalatai, mikro-, kis és középvállalkozásai, startupjai és egyéb gazdasági, szakmai szervezetei közötti gazdasági, üzleti és innovációs kapcsolatok építését célozza.

A „Be smart! – Hungarian Tech Day” vitafórumként is szolgált: Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, Dr. Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese, Michael Reinartz, a Vodafone innovációs vezetője, Dr. Marie-Theres Thiell, az Innogy Magyarország elnöke, és Thomas Daiber, a Hubject ügyvezetője kerekasztal beszélgetésen vitatták meg a smart city, mobilitás témakörök jövőjével kapcsolatos kérdéseket.

A rendezvényt nem csak szakmai érdeklődők (mint pl. a Google, az Ericsson és az ERGO), de a politikai élet fontos képviselői is megtisztelték jelenlétükkel: Düsseldorf város főpolgármestere, Thomas Geisel mellett Magyarország németországi nagykövete, dr. Györkös Péter is részt vett az eseményen.

A düsseldorfi magyar főkonzulátus következő startup rendezvénye 2017. április 27-én a magyar HR megoldások köré épül majd, ezzel kapcsolatban további információ a trade.dus@mfa.gov.hu e-mail címen kérhető.

Képek a rendezvényről elérhetőek az alábbi linken: https://dusseldorf.mfa.gov.hu/gallery/album/be-smart-hungarian-tech-day

A rendezvényről beszámolt a Budapester Zeitung is (19-21. oldal), a magazin PDF változata az alábbi linken érhető el.