Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter 2018. november 26-án Észak-Rajna-Vesztfáliába látogatott. A magyar diplomácia vezetője Düsseldorfban tárgyalást folytatott Stephan Holthoff-Pförtner, szövetségi, nemzetközi és európai ügyekért felelős miniszterrel, a megbeszélések középpontjában a kétoldalú kapcsolatok, a gazdasági együttműködés, Európa jövője, a migráció kérdésköre és a közelgő 2019-es európai parlamenti választások álltak. 

Szijjártó Péter a tárgyalások kapcsán újságíróknak hangsúlyozta, hogy mára Észak-Rajna-Vesztfália lett az a német tartomány, ahonnan a legtöbb vállalati beruházás érkezik Magyarországra, az itteni vállalatok Magyarországon 49 ezer embernek adnak munkát, és éves szinten több mint 11 milliárd eurónyi forgalmat bonyolítanak le.  Ebbe a tartományba érkezik a harmadik legtöbb magyar kivitel a német tartományok közül. A tárcavezető kiemelte: nagyon fontos, hogy a Magyarországon beruházó észak-rajna-vesztfáliai cégek egyértelműen kedvezően fogadták a magyar kormány azon törvénymódosító javaslatait, amelyek tovább növelik az ország versenyképességét, és a korábban kihívásként emlegetett munkaerőpiaci helyzeten javítanak. A magyar munkaerőpiacot még versenyképesebbé tevő szabályozási javaslatokkal a német cégek beruházási kedvét Magyarországon fenn lehet tartani. Szijjártó Péter elmondta: az észak-rajna-vesztfáliai vállalatok alapvetően a magyar autóipar megújításában vesznek részt, és örömmel hozzák Magyarországra azokat a beruházásaikat, amelyek már az innovatív autóipari korszakhoz tartoznak. Ezek a beruházások azért fontosak a magyar gazdaságnak, mert a magyar autóipar már a 28 százalékát adja a teljes feldolgozóipari kibocsátásnak, és a magyar autóipar jövőbeni versenyképessége nagyban függ attól, hogy a modern beruházások milyen mértékben érkeznek Magyarországra.

Ezeknek a beruházásoknak az elősegítésére a miniszter több jelentős cég vezetőségével tárgyalt észak-rajna-vesztfáliai látogatása során Düsseldorfban, Essenben és Bonnban.

A délután folyamán Szijjártó Péter Sigmar Gabriel korábbi német szövetségi külügyminiszter meghívására, aki Európa-szeminárium sorozatot vezet a bonni egyetemen, előadást tartott az egyetemi diákság előtt Európa helyzetének és jövőjének magyar megítéléséről. A 150 fős előadótermet zsúfolásig megtöltötték az érdeklődő fiatalok.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország Európa közepén van, nyitott a gazdasága, és tudja, hogy ha konfliktus volt a Nyugat és a Kelet között, abból mindig vesztesen került ki. Ezért Magyarország erős Európát akar, de mivel a kontinens történelmi kihívások előtt áll, természetes, hogy vita van a jövőjéről, arról, miként lehet elérni az erős Európát. Nem jó, hogy aki ebben a vitában eltér a mainstreamtől, azt azonnal európaiatlannak bélyegzik. Szijjártó Péter a kihívások között említette a migrációt. A migráció növelte a terrorveszélyt Európában. Ha százezreket engednek be mindenfajta ellenőrzés nélkül a kontinensre, lehetnek olyan terroristák, akik kihasználják ezt a lehetőséget, ezért biztonsági kérdés is a migráció. Úgy vélte, minden országnak lehetőséget kell adni, hogy a demográfiai kihívásokra saját válaszokat adjon, és az nem feltétlenül a migráció. Elmondta azt is, hogy Európának vissza kell találnia keresztény gyökereihez, és elfogadhatatlan, hogy Nyugat-Európában van olyan hely, ahol eltávolítanak keresztény szimbólumokat.

A minisztert észak-rajna-vesztfáliai látogatása alatt dr. Györkös Péter berlini nagyövet és Szegner Balázs főkonzul kísérte.

Készült az MTI tudósításainak és fényképeinek felhasználásával.