Düsseldorfba való látogatás során, amennyiben kevés idő akad a város megismerésére, a nevezetességek megtekintésére, felmerül a kérdés, hogy mit érdemes megnézni és milyen útvonalon. A Pannonhalmáról érkezett diákok Düsseldorfi Főkonzulátuson tett látogatásuk során sor került egy városi körútra is, amelyen megismerkedhettek a tartományi főváros kiemelkedő nevezetességeivel, történelmével, emellett megtudhattak számos érdekességet is. A z alábbiakban vázolt, Főkonzulátusunk által megtervezett túra időtartama közel egy órát vesz igénybe és érinti a város legfontosabb látnivalóit, így ajánljuk a városi sétát minden érdeklődőnek.

Érdekes tudnivalók a séta előtt:

 • Düsseldorf Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány fővárosa. Itt található a tartományi parlament (Landtag NRW) és számos tartományi minisztérium is.
 • Lakosainak száma: kb. 630 ezer
 • Nevének jelentése: düsseli falu, amely a város mellett a Rajnába ömlő Düssel folyócskára utal (Düsselbach). Ennek egyik, Joachim Neander prédikátorról elnevezett völgyében találták meg a neandervölgyi ember maradványait.
 • A korábban halászattal tevékenykedő város 800 éves eseményteli múltra tekint vissza
 • Düsseldorf kiválóan ötvözi a hagyományt és a modern trendeket, mind építészetileg, mind az itt megrendezett fesztiválokat tekintve
 • Közel 260 étteremmel és bárral várja a látogatókat, hazája az Altbiernek, azaz egy sötét színárnyalatú sörtípusnak
 • Goethe és Napóleon is ellátogatott a városba
 • Heinrich Heine (realista költő és író) szülővárosa
 • Nemzetközi szakvásárairól (Düsseldorf Messe), a divatról és a mustárgyártásáról (Löwensenf –oroszlánmustár) híres
 • A düsseldorfi reptér Németország harmadik legnagyobb reptere
 • A város szintén híres a Die Toten Hosen punkrock zenekarról
 • Fortuna Düsseldorf egyszeres német bajnok és háromszoros kupagyőztes labdarúgócsapat

A belvárosi séta érinti valamennyi helyi nevezetességet és érdekes látnivalót:

1. Die Kugelspielerin – Labdajátékos szobra, 1902-ben ajándékozta Gustav Herzfeld a városnak, modern stílusú bronz szobor, melyet az egyszerűség és könnyed mozdulatok jellemeznek.

2. Bergischer Löwe – helyi oroszlán bronzszobor, a város címerállata, 1963 –ban a város 675 éves alapításának ünnepe alkalmából állították fel.
3. Düsseldorf híres bevásárló utcája a Königsallee (vagy ahogy a helyiek hívják: „Kö” – Németország leghíresebb és valószínűleg legdrágább vásárlóutcája). Az alig egy kilométer hosszú utca kialakítását a város 1802-ben egy Huschberger nevű, híres építőmesterre bízta. Az építész 13 m széles és 5 m mély árkot tervezett a sétány közepére. Ebbe vezették be a város nevét adó Düssel folyócska vizét. A csatornát kétoldalt fasor szegélyezi vadgesztenye- és platánfákkal. A fasorokról a sétányt eleinte – az 1848-as legendás incidensig – Gesztenye fasornak (Kastanienallee) nevezték. Ekkor az egyik polgár lótrágyával dobálta meg IV. Frigyes Vilmos porosz királyt, és ezután a városatyák bocsánatkérésük és tiszteletük jeléül Király fasorra keresztelték át. Két oldalán a bankok és áruházak, elegáns divatszalonok és ékszerészek sora a Rajna menti luxusvilág szimbólumává vált. Építészetileg jelentősnek számít a Carschhaus áruház, amit sajátos bravúrral 23 méterrel eltoltak eredeti helyéről, hogy helyet adjanak az épülő düsseldorfi metrónak.
4. A csatorna partján a görög hadistenről elnevezett Triton-kutat (Triton Brunnen) nemcsak a turisták, de a kacsák is fölöttébb kedvelik. 1902-ben ajándékozták a városnak.
5. KÖ-Bogen – Daniel Libeskind, new yorki építész tervezte. A modern stílust képviselő épület 2013-ban épült.
6. A Cornelius-téren (Cornelius-platz) áll Peter von Cornelius szobra. A híres festő (1783-1867) düsseldorfi származású volt.
Hofgarten – A 16. században a városfalon kívül létesített sétány régi erődítmények színhelye volt. Napjainkban kiváló lehetőséget nyújt a látogatóknak a pihenésre. Itt található a Hattyúház, a Schumann-szobor és a Berger kapu

7. Schumann szobor: 1850–54 között városi karmesterként Düsseldorf városában tevékenykedett Robert Schumann. Ennek emlékére állított a város szobrot a Hofgarten-ben

8. Hattyúház (1937) – a hattyúk átteleltetése és beteg állatok ápolása céljából hozták létre.

9. A régi erődítmények egyedüli maradványa a Ratinger Tor, mely klasszicista stílusban épült 1811-ben.

10. Heinrich Heine Allee - A város híres szülötte, Heinrich Heine műveit és a költőről szóló könyveket a városi könyvtárban gyűjtötték össze.

11. K20, 1967-ben alapított Kunsthalle különféle kiállításokkal várja látogatóit.

12. Andreas Negyed - egykori tartományi bíróság épülete, napjainkban hotelként működik.

Sörfőzdék – Düsseldorfban megközelítőleg 260 étterem és pub található, a város az Altbier hazája, a „Világ leghosszabb sörpultja”. A 19. század közepén a német sörfőzők többsége áttért az új stílusú, úgynevezett alsó erjesztésű (lager) sörök főzésére, Düsseldorfban és környékén megtartották a hagyományt: errefelé mindmáig az alt – azaz az „öreg”, sötét színárnyalatú – sörök népszerűek.

13. Josef Wimmer Gasse / Düssel patak / Várostörténeti Monumentum – Jonges klub ajándéka a városnak

14. Cigánykerekező szobor - A város jelképe egy cigánykereket hányó fiúcska, akinek ábrázolásaival lépten-nyomon találkozhatunk. E mutatvány hagyománya a várost felvirágoztató II. János Vilmos választófejedelem (Johann Wilhelm) uralkodása idején alakult ki – őt a nép egyszerűen Jan Wellemnek hívta. A legenda szerint Jan Wellem esküvője után hazafelé menet leesett a hintójának egyik kereke. Ekkor egy tízéves fiúcska hüvelykujját a kerékagyba dugva megtartotta a kereket, a szabad kezével pedig cigánykereket hányt, így haladt a hintó mellett. A hintó a nászmenet élén épségben a kastélyba érkezett, a fejedelem pedig aranydukáttal jutalmazta meg a fiút. Ennek emlékére a város napján most is cigánykerék-hányó versenyeket tartanak, és a győztesek pénzjutalmat kapnak.
15. Schlossturm, (ma hajózási múzeum) és a ferde tornyáról híres Szent Lambert-templom (Lambertuskirche, 1288–1394). Az épület gótikus, tornya román stílusú. Bent a templomban temették el a két utolsó clevei herceget.
16. A híres vásártéren (Marktplatz) található Jan Wellem választófejedelem (1658–1716) lovasszobra. Szintén a Marktplatz-on megtekinthető a Városháza (Rathaus), mely 1567–88 között épült.
17. Das Zum Csikós, - magyar étterem, korábban jazzklub, híres német írók, művészek kedvence.
18. UERIGE tradicionális sörfőzde -  Közkedvelt tradicionális sörfőzde az óvárosi részben. Széles sörkínálatal várják a vendégeket. 
19. Régi kikötő (Medienhafen) városrészben 1999-ben emelt épületcsoportot Frank Gehry tervezte. Frank Owen Gehry, (Ephraim Owen Goldberg, Toronto, 1929. február 28. zsidó szárm) Pritzker-díjas Los Angeles-i építész. Gehry a XX. század egyik legsikeresebb és legkeresettebb építésze. Alkotásai, beleértve saját házát is, turistacélpontok. Legismertebb munkái a bilbaói, teljes egészében titánötvözettel bevont Guggenheim Múzeum, a prágai táncoló házak, a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall, a chicagói Millennium Park Pritzker pavilonja, vagy épp saját, Santa monicai otthona.
20. Zum Schiffchen (1628) – a város legrégebbi étterme, Napóleon a városba történő látogatásakor itt étkezett 1811-ben.
21. MAXHaus – Itt rendezi a Düsseldorfi Főkonzulátus 56-os ünnepségeit.
22. A tartomány parlamentjét (Landtag) egy modern épületegyüttesben helyezték el. Düsseldorf 1949-ben vált tartományi fővárossá, viszont a Landtag épületét csak 1982-ben kezdték el építeni. Ez idő alatt a Parlament a Ständehaus-ban működött.

Düsseldorf számos élményt jelent az év bármely időszakában. Mind a modern stílus, mind a modern hagyományok kedvelőit is szeretettel várja különféle programokkal és rendezvényekkel, további információ ezen a linken érhető el.

A nevezetességekkel kapcsolatban további információ a Tourist-Informationen internetes felületen található.