Dr. Varga Judit, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnöke január 26-án Főkonzulátusunk szervezésében Düsseldorfban tett látogatást, ahol politikai partnerekkel és a gazdasági élet képviselőivel egyeztetett a kétoldalú együttműködés erősítésének lehetőségeiről. A megbeszélések középpontjában emellett a július 1-én kezdődő magyar EU-elnökség és Európa jelenlegi helyzete állt. Az elnök asszony hangsúlyozta: elnökségi prioritásaink is azt a célt szolgálják, hogy az Unió - mint erős, szuverén államok közössége - versenyképesebbé és biztonságosabbá váljon.

A Stefan Engstfeld-del, a tartományi parlament európai bizottságának Zöld-párti elnökével és más frakciók EU-politikai szóvivőivel folytatott megbeszélésen Varga Judit fenti törekvéseink mellett kiemelte a demográfiai kihívások kezelését, amellyel kapcsolatban szeretnénk elérni, hogy a téma 2024 második felében a brüsszeli politikai napirendre kerüljön. Egyben rámutatott: általános célunk Európának a racionalitás útjára történő visszavezetése és a konszenzus kultúrájának visszaállítása a közösségi döntéshozatalban.

Josef Neumann-nal, a törvényhozás régiónkért felelős baráti tagozatának alelnökével főként a Magyarország és ÉRV közötti pragmatikus párbeszéd, a gazdaság, az igazságszolgáltatás, az oktatás, a kultúra és a testvérvárosi kapcsolatok területén megvalósuló sikeres közös projektek továbbviteléről, elmélyítéséről esett szó. A bizottsági elnök ennek kapcsán emlékeztetett: a magyar-német és a magyar - észak-rajna-vesztfáliai gazdasági, ill. szakpolitikai kooperáció fejlesztése kölcsönös érdek, így ez beilleszthető a 2024-es magyar EU-elnökség prioritásai közé is. Ennek jegyében tervez budapesti látogatást a a magyar elnökség idején a baráti csoport is.

Hazánk számára fontos befektetési és külkereskedelmi partner Észak-Rajna-Vesztfália, jók a gazdasági kapcsolatok, s elkötelezettek vagyunk azok erősítése iránt – ezt hangsúlyozta az elnök asszony azon a háttérbeszélgetésen is, amelyet Főkonzulátusunk szervezett a régió vállalatai számára. ÉRV hazánk harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, egyben a legjelentősebb befektető a szövetségi tartományok között: 141 vállalat – melyek eddig összesen 6 milliárd eurót ruháztak be - 47 ezer embert foglalkoztat nálunk. Ezzel összhangban Varga Judit megerősítette: Budapest továbbra is figyelembe veszi a gazdasági szereplők jogos igényeit, praktikus észrevételeit, egyben realista, a versenyképesség és a környezetvédelem közötti egyensúlyra törekvő megközelítést képvisel a gazdaságfejlesztés, ill. a zöld átállás ügyében. A cégek képviselői pozitívan fogadták ezeket az üzeneteket, a hazánkban már jelen lévő vállalatok pedig egyöntetűen kedvezően nyilatkoztak ottani működésük tapasztalatairól.