Hessen gazdasága

Hessen éves összterméke 2021-ben 302,5 milliárd euró volt, ami a 3570,6 milliárd euró értékű össznémet gazdasági teljesítmény 8,5%-át teszi ki. Ezzel ötödik a tartományok sorában, az egy főre jutó nemzeti jövedelem tekintetében 48.164 euróval úgyszintén az ötödik helyen áll. Mindezt - a 2020-as, döntően a világjárvány miatt bekövetkezett 3,3%-os visszaesés után - egy 3,1%-os bővüléssel érték el, meghaladva az ugyanekkor országos szinten mért 2,9%-os növekedést. Tavaly a munkanélküliségi ráta enyhén, 5,2%-ra csökkent, 3,1%-os infláció mellett.

A tartomány gazdasági teljesítményéhez a szolgáltató szektor, ezen belül is a pénzügyi és biztosítási ágazat járul hozzá a legnagyobb mértékben. Ennek elsődleges bázisa a szegmensben globális szinten is meghatározó Frankfurt am Main, mely több mint 300 pénzintézet mellett az Európai Központi Bank, a Német Szövetségi Bank, valamint az ország négy legnagyobb bankjának - Deutsche Bank, Commerzbank, a KfW fejlesztési bankcsoport és a DZ Bank – székhelye is. Itt működik továbbá az Európában második, világszinten pedig a negyedik legnagyobb forgalmat bonyolító német tőzsde. Az ipari termelésen belül főként a mobilitási ágazat – mindenekelőtt a beszállító cégek -, valamint a légiközlekedés és űrkutatás, a biotechnológia és nanotechnológia, vegyipar, információ- és kommunikációtechnológia, logisztika, gyógyszeripar, környezetvédelem és az optikai ipar számít meghatározónak. Mindezek mellett továbbra is jelentős – az országos átlagnál jóval nagyobb – súlyt képvisel az agrárium: a tartomány területének csaknem harmada áll mezőgazdasági hasznosítás alatt.

A CDU-Grüne kormány gazdaságstratégiájának középpontjában az autóipar fejlesztése, ill. a tartományban hagyományosan erős vegy- és gyógyszeripar, továbbá a bankszektor vezető pozícióinak megtartása, s ezekkel összefüggésben is - de főként a közigazgatásban - a digitalizáció felgyorsítása áll. Szintén prioritást kap a Zöldek által szorgalmazott klímaátállás, így még 2022 során sor kerül egy klímavédelmi törvénytervezet benyújtására. Ennek része a „Mobiles Hessen 2030” program keretében a közlekedési ágazat modernizálása, az innovatív zöld technológiák fejlesztésének elősegítése, valamint a megújuló forrásokra alapozó energiatermelés kiépítése és a középületek napelemekkel történő felszerelése. A tartomány a kormányzati tervek szerint 2045-ig kívánja elérni a klímasemlegességet. A wiesbadeni vezetés a frankfurti pénzügyi központ további fejlesztését és a fenntarthatósági szempontoknak nagyobb súlyt adva a város „zöldítését” is tervezi.