(auf Deutsch )

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét arra, hogy az egyszerűsített honosítási eljárásról az alábbi honlapon találnak részletes, naprakész tájékoztatót. Ezt kérjük minden ügyfelünk figyelmesen, akár többször is olvassa végig, mielőtt eljön hozzánk az egyszerűsített honosítási kérelmét benyújtani.

https://kormanyhivatalok.hu/kormanyhivatalok/budapest/megye/egyszerusitett-honositasi-eljaras

Az egyszerűsített honosítási kérelem benyújtásakor kizárólag az aktuális formanyomtatványokat áll módunkban elfogadni. Ezért javasoljuk, hogy a honlapunkon található „nyomtatványok” menüpontban található „Egyszerűsített honosítással kapcsolatos nyomtatványokat” töltsék ki.

https://dusseldorf.mfa.gov.hu/page/nyomtatvanyok

Ezúton kívánjuk felhívni a figyelmét arra, hogy a magyar állampolgárság egyszerűsített honosítással történő megszerzésének többek között az egyik alapvető törvényi feltétele, hogy a kérelmező kommunikációs szinten értse és beszélje a magyar nyelvet, honosítási kérelmét önállóan segítség nélkül elő tudja terjeszteni, az ügyintéző által feltett egyszerű kérdésekre önállóan, rövid mondatokban válaszolni tudjon. Amennyiben a nyelvtudás ellenőrzésekor Ön a kellő szintet nem éri el, honosítási kérelmében nem számíthat pozitív döntésre.

A kérelmet csak személyesen lehet benyújtani, előzetesen időpontfoglalás után. Az alábbi weboldalon időpontfoglaláskor, kérjük válassza az „egyszerűsített honosítás” ügytípust: https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/home

Az egyszerűsített honosítási eljárás során a nem magyar nyelvű okiratokat minden esetben hiteles magyar fordítással kell ellátni.

Kérjük fordítson kellő figyelmet a felmenői (szülői, nagyszülői) papírok, valamint a saját házassági és esetlegesen válási papírjai beszerzésére és hivatalos fordítására. Amennyiben valaki 2004 után az Európai Unió területén vált el, akkor szükséges úgynevezett Brüsszel 2 dokumentum (németül Aritkel 39.) beszerzése is még azelőtt, hogy az egyszerűsített honosítási folyamatot megindítaná főkonzulátusunkon.

Az eljárás rendkívül összetett, ezért, ha valaki azt követően, hogy a fenti tájékoztatót és az első linken megadott honlapot is többször elolvasta és még maradt kérdése, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot a consulate.dus@mfa.gov.hu e-mail címen, és adja meg a telefonszámát pár mondatos bemutatkozás után (amelyben azt is beleírja, hogy egyszerűsített honosításról van szó) és visszahívjuk.