(auf Deutsch )

 1. Általános információk
 2. Személyes igénylés
 3. Postai úton történő igénylés

 

 1. Általános információk

A családi állapot igazolása (CSÁP) német nyelven kerül kiállításra, mivel jellemzően azok igénylik, akik Németországban szeretnének házasságot kötni. Ahhoz, hogy valaki Németországban házasságot köthessen, előtte kell igazolnia erre a jogsultságát, azaz, hogy hajadon, nőtlen, vagy elvállt családi állapotú.

Főkonzulátusunk a magyar közhiteles nyilvántartás alapján tud családi állapot igazolást kiállítani. Nagyon ritkán sajnos előfordul, hogy valaki 5 évvel korábban egy német bíróság előtt elválik, ezt azonban elfelejti a magyar hatóságok részére lejelenteni. Ez azzal jár, hogy az illető a magyar közhiteles nyilvántartásban még mindig házas. Ebben az esetben az ő magyar családi állapot igazolásán az szerepel, hogy „házas”. A külföldön történt anykönyvi eseményeknek a magyar hatóságok részére történt bejelentéséről az alábbi honlapon olvashat:

https://dusseldorf.mfa.gov.hu/page/hazai-anyakoenyvezes-szueletes-hazassag-valas-halal-bejegyzett-elettarsi-kapcsolat

Családi állapotának igazolását személyesen (bővebben a 2-es pontban) és postai úton (bővebben a 3-as pontban) is kérvényezheti.

A családi állapot igazolás illetéke 30 euró.

Ha Németországban szeretne házasságot kötni, akkor kérjük olvassa még el az alábbi honlapot, mert a német anyakönyvezetők kérik Önöktől a születési anyakönyvi kivonatukat:

https://dusseldorf.mfa.gov.hu/page/anyakoenyvi-kivonat-kiallitasa

 

 1. Személyes igénylés

Ha személyesen szeretné családi állapot igazolását igényelni, akkor előzetesen időpontot kell foglalni az alábbi linken. Választandó ügytípus: „Családi állapot igazolás”

https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/

Az alábbi dokumentumokat kell előre kitöltve hozni:

A  családi állapot igazolás kiállítása iránti kérelem csak magyar nyelven elérhető. A magyar okmányok alapján, a magyar helyesírásnak megfelelően kell otthon, előre kitölteni, és a konzulátusra a már a hiánytalanul kitöltött nyomtatványokkal kell érkezni.

A családi állapot igazolás illetéke 30 euró. A díjat személyes igénylés esetén csak német bankkártyával, úgynevezett EC-kártyával lehet fizetni.

 

 1. Postai úton történő igénylés

A családi állapot igazolás illetéke 30 euró, mely összeget az alábbi bankszámlaszámra szükséges előre átutalni. Banktechnikai okok miatt kérjük, hogy mindig az adott hónap 1. és 25. napja között legyenek kedvesek utalni. Az utalás közleményében kérjük legyenek kedvesek megadni azon személy(ek) nevét, aki(k) a családi állapot igazolását kérelmezik. Ideális közlemény például: „CSÁP Kovács János és Nagy Dóra”.

Generalkonsulat von Ungarn in Düsseldorf

Konto-Nr.: 2631 70 302

Bankleitzahl: 100 400 00

IBAN: DE55 1004 0000 0263 1703 02

BIC/SWIFT: COBADEFFXXX

Kérjük, hogy lezárt borítékban az alábbi másolatokat az okmányaikról és adatlapokat kitöltve és aláírva küldjék meg részünkre:

 • kitöltött és aláírt adategyeztető
 • kitöltött és aláírt kérelem családi állapot igazolás kiállítása iránt
 • fénymásolat a kérelmező magyar útleveléről, személyi igazolványáról vagy jogosítványáról
 • fénymásolat a kérelmező magyar lakcímkártyájáról 
 • kinyomtatott bizonylat a banki utalás sikerességéről
 • a kérelmező nevére megcímzett és felbélyegzett válaszboríték, melyben az elkészült családi állapot igazolást fogjuk az Önök részére elküldeni 

Címünk:

Generalkonsulat von Ungarn

Konsularabteilung

Adersstraße 12-14., 40215 Düsseldorf

Miután megkaptuk a fentebb felsorolt dokumentumokat és megérkezett az átutalás, jellemzően 1 héten belül kiállítjuk és postázzuk a német nyelven kiállított családi állapot igazolást.