(auf Deutsch )

Erkölcsi bizonyítvány igénylése a Magyarország Düsseldorfi Főkonzulátusán

Erkölcsi bizonyítványt Magyarország Düsseldorfi Főkonzulátusán személyesen, vagy postai levélben igényelhetnek. Erkölcsi bizonyítvány igénylése e-mailben nem lehetséges.

Külképviseleten keresztül az eljárás előreláthatólag 1-2 hetet vesz igénybe. A kérelem beadásához az alábbi dokumentumokat szükséges behozni Főkonzulátusunkra, vagy postai úton eredetiben, aláírva megküldeni részünkre.

Főkonzulátusunk címe: 40215 Düsseldorf, Adersstrasse 12-14.

Amennyiben levélben igénylik az erkölcsi bizonyítványt, akkor a borítékra legyenek kedvesek ráírni, hogy „erkölcsi bizonyítvány igénylés”.

Az erkölcsi bizonyítvány külképviseleten keresztül történő igénylése 60 Euróba kerül. Amennyiben postán igényli valaki, akkor ezt az összeget az igénylés előtt szükséges befizetni a Főkonzulátus számlájára. Banktechnikai okok miatt kérjük, hogy mindig az adott hónap 1. és 25. napja között legyenek kedvesek utalni.

  • Kontoinhaber: Generalkonsulat von Ungarn in Düsseldorf
  • Konto-Nr.: 2631 70 302
  • Bankleitzahl: 100 400 00
  • IBAN: DE55 1004 0000 0263 1703 02
  • BIC/SWIFT: COBADEFFXXX
  • megjegyzés rovatba kérjük írják be, hogy "erkölcsi és az igénylő nevét", például: „Erkölcsi Müller Tamás”.

A díjat személyes igénylés esetén Főkonzulátusunkon kizárólag német bankkártyával, úgynevezett EC-kártyával lehet fizetni.

Magyar nyelven nem beszélők részére kitöltési segédlet a nyomtatványok között rendelkezésre áll. Deutschsprachige Hilfe. Ez csak egy kitöltési segédlet, melytől függetlenül úgyanúgy a kizárólag magyar nyelven elérhető erkölcsi bizonyítvány igénylő adatlapot kell pontosan kitölteni.

Az erkölcsi bizonyítvány minden esetben magyar nyelven kerül kiállításra. Szükség esetén azt az ügyfélnek kellhet hitelesen lefordíttatni német, vagy más idegen nyelvre. Főkonzulátusunkon van lehetőség arra, hogy kérje, hogy hitelesen lefordítsuk német, vagy angol nyelvre az erkölcsi bizonyítványt, melynek a díja további 45 euró. Ha valaki szeretne élni ezzel a lehetőséggel, akkor kérjük 105 eurót utaljon és a megjegyzés rovatba kérjük írják be, hogy "erkölcsi és az igénylő nevét és nyelvet", például: „Erkölcsi Müller Tamás, angol fordítás”.

Személyes igénylés esetén időpontot kell foglalni az alábbi honlapon:

https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/

Ha személyesen szeretné átvenni a megérkezett dokumentumot, akkor erre az igénylést követően pár napon belül van lehetőség, amelyre már nem kell újabb időpontot foglalni. Ha személyes igénylést követően postán szeretné megkapni az elkészült dokumentmot, akkor az az igényléstől számított 1-2 héten belül érkezik meg Önhöz.

 

Erkölcsi bizonyítvány igénylése Ügyfélkapun keresztül

A külföldön történő igénylés legegyszerűbben elektronikusan, ügyfélkapun keresztül intézhető.  A kérelem ilyenkor teljes mértékben elektronikusan kerül beadásra és a kiállított erkölcsi bizonyítvány 8 munkanapon belül kézbesítésre kerül a kérelem beadása során megadott magyarországi lakcímre – ez lehet saját vagy egy rokon, ismerős magyarországi címe, aki az erkölcsi bizonyítványt Önnek később megküldi. A hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállítása iránti eljárás évente négy alkalommal illetékmentes. Az ötödik vagy efölötti számú kérelem esetén az általános mértékű közigazgatási eljárási illetéket kell megfizetni (3000 Ft).

Amennyiben még nem rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval, ügyfélkapu létesítését kezdeményezheti főkonzulátusunk konzuli osztályán is. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi oldalon találhat: https://dusseldorf.mfa.gov.hu/page/uegyfelkapu-letesitese

 

Erkölcsi bizonyítvány igénylése Magyarországon

Az erkölcsi bizonyítvány iránti kérelem benyújtható Magyarországon (így jóval gyorsabb az ügyintézés): 

  • postai úton, magyarországi postahivatalban; - ehhez saját vagy egy rokon, ismerős magyarországi lakcímének megadása szükséges;
  • elektronikusan az ügyfélkapun keresztül;
  • Bűnügyi Nyilvántartó Hatóság ügyfélszolgálatán személyesen, kizárólag soron kívüli eljárás esetén a Budapest, IX. kerület Vaskapu utca 30/A. szám alatt (ilyenkor a kiállított bizonyítvány a kérelem benyújtását követő ügyfélfogadási napon - de legkésőbb 5 napon belül - személyesen vagy meghatalmazott útján vehető át az ügyfélszolgálaton.