Születési név változtatása

A születési név megváltoztatása a vezetéknév és/vagy a keresztnév megváltoztatását jelenti. Erre minden magyar állampolgárnak lehetősége van. A kérelem elbírálása a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium illetékes főosztályán történik, a külképviselet kizárólag közreműködői szerepet tölt be ezen ügyekben.

A kérelem benyújtására kizárólag személyesen kerülhet sor a főkonzuláts konzuli osztályán, ügyfélfogadási időben előzetes időpontegyeztetést követően.

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy ha valaki külföldön házasságot kötött, a házasságot még nem anyakönyveztette Magyarországon vagy bármelyik főkonzulátuson, és a házassági anyakönyvi kivonata tartalmazza az új házas nevét, akkor "házasság anyakönyvezése" és nem "névváltoztatás" ügytípusra kell időpontot foglalni. Az előbbihez jóval hosszabb ügyintézési idő szükséges, így a kérelmet "névváltoztatás" ügytípusra történő foglalás esetén nem tudjuk átvenni!

A kérelem benyújtásához szükséges dokumentumok:
 

  • Adatlap (ide kattintva tölthető le)
  • Eredeti magyar születési anyakönyvi kivonat
  • Érvényes útlevél vagy személyazonosító igazolvány (személyazonosság és állampolgárság igazolása céljából)
  • családi állapotot igazoló okirat (házassági anyakönyvi kivonat, válóperi ítélet, házastárs halotti anyakönyvi kivonata)

Az eljárás ideje átlagosan 2-3 hónap, de ennél hosszabb idő is lehet.

 

Házassági névviselési forma módosítása

 

a.) Házasságban viselt név módosítása (Magyarországon már anyakönyvezett házassági név megváltoztatása)

A házasságban élő magyar állampolgárnak a házasság fennállása alatt, illetve a házasság megszűnését követően is lehetősége van a házassági nevének megváltoztatására a jogszabályban előírt házassági névviselési formák választásának valamelyikével.

A kérelem benyújtására kizárólag személyesen kerülhet sor a főkonzulátus konzuli osztályán, ügyfélfogadási időben előzetes időpontegyeztetést követően.

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy ha valaki külföldön házasságot kötött, a házasságot még nem anyakönyveztette Magyarországon vagy bármelyik főkonzulátuson, és a házassági anyakönyvi kivonata tartalmazza az új házas nevét, akkor "házasság anyakönyvezése" ügytípusra kell időpontot foglalni. Ilyenkor a házasság hazai anyakönyvezésével egyidejűleg történik a házassági névviselési forma módosítása.

A kérelem benyújtásához szükséges dokumentumok:

  • Adatlap (ide kattintva tölthető le)
  • Eredeti magyar születési anyakönyvi kivonat
  • Eredeti házassági anyakönyvi kivonat
  • Érvényes útlevél vagy személyazonosító igazolvány (személyazonosság és állampolgárság igazolása céljából)

Az eljárás ideje átlagosan 2-3 hónap, de ennél hosszabb idő is lehet.

 

b.) Házasságkötéssel történő névmódosítás (Magyarországon még nem történt meg a külföldön kötött házasság anyakönyvezése)

A házasságkötés utáni névviselés a magyar jogszabályban előírt névviselési formák megválasztásával lehetséges. Ez a házasság anyakönyvezésével egyidejűleg történik.

A házasság hazai anyakönyvezésénél csak abban az esetben van szükség a házassági névviselési forma módosítására, ha a külföldi házassági anyakönyvi kivonat nem a kérelmező által használni kívánt házassági nevet tartalmazza.

Olyan névviselési forma, amelyet a magyar jogszabály nem tesz lehetővé, csak akkor választható, ha a kérelmező a születési nevét változtatja meg.