Minden külföldről Németországba utazó, 12 évnél idősebb személynek kötelező rendelkeznie az országba történő belépéskor a felsorolt három igazolás egyikével, függetlenül attól, hogy honnan (rizikóterületről vagy besorolás nélküli országból), valamint milyen közlekedési eszközzel (légi úton, közúton vagy vasúton) lép az ország területére:

  1. Negatív teszt: A beutazás időpontjában 48 óránál nem régebbi in-vitro antigénteszt vagy 72 óránál nem régebbi PCR teszt. VAGY
  2. Igazolás oltottsági védelemről: Oltottsági védelemmel az a személy rendelkezik, akit a német PEI intézet által jóváhagyott oltóanyagok (jelenleg: Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) valamelyikéből az előírások szerinti mennyiségű dózissal (akár ugyanazon vakcinával, akár többféle vakcina kombinációjával) beoltottak és az utolsó dózis beoltását követően eltelt legalább 14 nap  Emellett az is beoltottnak számít, aki átesett a betegségen és egyszer beoltották a fent említett oltóanyagok valamelyikével. VAGY
  3. Igazolás a betegségből felgyógyultságról: A betegségből történt felgyógyulást egy 28 napnál régebbi, de hat hónapnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel lehet igazolni.

 

A fentebb felsorolt igazolás lehet papíralapon vagy digitálisan kiállított, német, angol, francia, olasz vagy spanyol nyelvű dokumentum. Lehet EU digitális COVID-igazolvány, amely a fentiek egyikét igazolja. A szabályok nem vonatkoznak a hivatásos személy-, teher- és árufuvarozókra, valamint a légi személyzetre.

 

Azok a személyek, akik vírusvariáns területről utaznak be, annak ellenére rendelkezniük kell egy negatív teszteredménnyel, hogy van oltottsági igazolásuk vagy már felgyógyultak a koronavírus betegségből. Az antigén gyorsteszt vagy PCR tesztek költségét az utazónak magának kell állnia külföldön, azt a német egészségbiztosítás nem fedezi.

 

Az igazolások meglétét a német hatóságok szúrópróbaszerűen ellenőrzik, azaz a határellenőrzést nem vezetik vissza. Légi úton történő beutazáskor az igazolás meglétét már a repülőgépre felszálláskor be kell mutatni a légitársaság személyzetének, vasúton történő utazáskor pedig az ellenőrzés a vonaton bármikor megtörténhet. Az igazolásnak tehát már a beutazás pillanatában rendelkezésre kell állnia.

 

Kivételeket jelentenek a szabályok alól a határmenti ingázók, az ő esetükben csak akkor áll fenn a tesztkötelezettség, ha a személy rizikóterületről utazik az országba. Ezen személyeknek elég hetente kétszer teszteltetniük magukat (amennyiben nincs oltottsági vagy felgyógyultsági igazolásuk), függetlenül a belépés gyakoriságától.

 

Az országok rizikóterületi besorolását az eddigi három kategóriáról 2 kategóriára szűkítik. Megszűnik az „egyszerű” rizikóterületek kategóriája, marad a magas fertőzöttségű (Hochrisikogebiet) és vírusvariáns területek (Virusvariantengebiet) kategóriája. Magas fertőzöttségű területnek a továbbiakban akkor minősítenek egy régiót, ha a fertőzési ráta tartósan 100/100.000/hét felett van.

 

Magas fertőzöttségű területről beutazóknak (amennyiben nincs oltottsági vagy felgyógyultsági igazolásuk) hazatérést követően 10 napos karanténba kell vonulniuk, amely legkorábban az ötödik napon rövidíthető le egy negatív teszteredménnyel. A 12 év alatti gyermekek számára a karanténkötelezettség 5 nap után automatikusan megszűnik.

 

Vírusvariáns területről beutazók számára továbbra is 14 napos karanténkötelezettség áll fenn.

 

Továbbra is fennáll a rizikóterületekről beutazók számára az előzetes online regisztrációs kötelezettség (Einreiseanmeldung).

 

Az új beutazási szabályok 2021. augusztus 1-jétől hatályosak.