Észak-Rajna-Vesztfália gazdasága

ÉRV nemzeti összterméke 2021-ben 733,3 milliárd euró volt, ami a 3570,6 milliárd eurónyi össznémet GDP 20,5%-át teszi ki. Evvel volumenét tekintve a legnagyobb gazdaság a tartományok között, sőt ez az érték 33 európai ország teljesítményét is meghaladja. Mindezt - a 2020-as, döntően a világjárvány miatt bekövetkezett 3%-os visszaesés után - egy 5,5 %-os bővüléssel érték el, amely jóval meghaladta az ugyanekkor országos szinten mért, 2,9%-os növekedést. Mindehhez nagyban hozzájárult a pandémia alatt kialakított tartományi gazdaságélénkítő program és a versenyképesség-erősítő támogatások gyors kifizetése.

A tartományi feldolgozóipar tavaly 1,9%-kal nőtt – itt főként a nyersanyaghiány akadályozta a nagyobb dinamikát. A szolgáltatási szektor viszont az azt különösen sújtó tavalyi járványügyi korlátozások dacára is 2,4%-kal bővült. ÉRV gazdaságpolitikájának egyik legfontosabb célja - a jelenlegi nyersanyaghiányos helyzetben különösen - a termelési láncok diverzifikációja és a regionális ellátási láncok megerősítése. Ezen a téren továbbra is az EU-országok a legfontosabb partnerei. Ugyanígy nagy szerepet játszik a kormányzat számára a szabad piac működésének biztosítása és a szoros nemzetközi koordináció.

Észak-Rajna-Vesztfália a Ruhr-vidékkel és vonzáskörzetével a Szövetségi Köztársaság egyik legjelentősebb ipari régiója, ahol ugyanakkor az energiaintenzív technológiák dominálnak, ill. az energetikai óriáscégek jelenléte miatt pl. Essent Németország „energia-fővárosának” is nevezik. Ennek tükrében is - s különös tekintettel az aktuális energia-válságra - a gazdasági kormányzat ezirányú politikájának alapvető eleme az ellátás biztonsága és megfizethetősége, ugyanakkor az ambiciózus klímacélok hatékony megvalósítása is. Az ipar környezetbarát átalakítására vonatkozó stratégia fókuszában az innovatív szén-dioxid-kezelés áll. Folyamatos az egyeztetés, a közös megoldások keresése a politikai vezetés és a helyi cégek között, így már számos vállalat indított el kormányzati támogatással alternatív, főként a CO2 megkötését szolgáló technológiai projekteket, többek között az acél-, cement-, alumínium- és mészgyártásban. A düsseldorfi kormány egyben eltökélt a szénalapú energiatermelés 2030-ig történő kivezetése mellett is. Ennek jegyében a nap- és szélenergiát termelő erőművek, berendezések fokozott ütemű kiépítése mellett számos projekt indul a hidrogén ágazatban, mely főként a kiemelt jelentőségű nehézipar klímasemlegessé tétele, egyben a mobilitás környezetbarát átalakítása szempontjából lehet meghatározó a következő években.

A tartományi vezetés gazdaságstratégiájának további súlypontjai a digitalizáció, innováció és startupok támogatása. Utóbbi kapcsán különös hangsúlyt fektetnek az ipar és az egyetemi-kutatói szféra, ill. a középvállalatok és a startup-ok együttműködésének előmozdítására, emellett a cégalapításokkal kapcsolatos bürokrácia csökkentésével, a közlekedési és IKT infrastruktúra javításával is igyekeznek segíteni a gazdasági modernizációt és növekedést. Az ún. gigabitstratégia révén ÉRV 2025-re a digitális infrastruktúra fejlettsége, hozzáférhetősége terén is vezető szerepet kíván elérni a tartományok között. Az itteni középvállalatok a digitalizáció terén a német átlag felett állnak, a nagyvállalatok esetében pedig Észak-Rajna-Veszfália már jelenleg is éllovasnak tekinthető.