A schengeni belső határokon minden ellenőrzés megszűnt; a horvát, román és szerb határon maradt az útlevél ellenőrzés, de ott is szabad a Magyarországra történő belépés.

Aki repülővel érkezik Magyarországra, továbbra is karantén-kötelezett.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a belépéstől függetlenül a magyar szolgáltatásokat védettségi igazolvány nélkül nem lehet igénybe venni, kivéve azon államokból érkezőket, melyekkel kétoldalú megállapodást kötött Magyarország a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról. Ezek listája a Konzuli Szolgálat honlapján megtalálható.

Ezen államokból érkezők a védettségi igazolásukkal a szolgáltatásokhoz hozzáférhetnek. A gyakorlatban tehát például egy osztrák állampolgár a schengeni szárazföldi határon korlátozás nélkül beléphet, de az éttermek belső tereibe továbbra sem léphet be, turizmus céljából szállást nem foglalhat, stb.

Fontos: azok a magyar állampolgárok, akik repülővel érkeznek haza, de megkapták külföldön az oltásokat, a reptéren beléphetnek. Ezt követően egy nyilatkozatot kell kitölteniük, innentől számítva két napjuk  van arra, hogy kérjék a külföldön felvett oltásuk magyarországi elismerését.

Az uniós digitális Covid-igazolvánnyal kapcsolatban az alábbi linken található további információ: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_hu

A beutazással kapcsolatos kérdésekben nem a Konzuli Szolgálat rendelkezik hatáskörrel, így az érdeklődőket kérjük, a leírtakon túli egyéb kérdések, illetve részletkérdések kapcsán az illetékes határrendészeti szerveket keressék meg.