2017. június 22-én a düsseldorfi Factory Campusban került sor Magyarország Düsseldorfi Főkonzulátusának szervezésében a „Be Smart! Hungarian E-Health Day” rendezvényre, melynek keretében innovatív magyar orvostechnikai startupok és a Bay Zoltán Kutató Központ számára nyílt lehetőség az észak-rajna-vesztfáliai piacon való bemutatkozásra a külgazdasági kapcsolatok és kutatási kooperációk kiépítése céljából. A rendezvény a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Digitale Stadt Düsseldorf által márciusban aláírt digitális partnerségi megállapodás keretében valósult meg.

A hazai orvostechnika ágazat által nyújtott innovatív megoldások bemutatása jegyében a szakmai rendezvény keretében négy magyar startup mutatkozott be az egészségügy különböző területeiről, továbbá a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. mutatta be piacérett, de még nem bevezetett fejlesztéseit telemedicina témában.

A startupok részére létrehozott Factory Campus coworking irodakomplexumban teltház – kb. 80 vendég - előtt, biztosítók, egészségügyi nagyvállalatok és intézmények, klinikák, orvos professzorok, Düsseldorf város képviselői részvételével zajlott a rendezvény. A résztvevő négy startupot a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központ (BVK) választotta ki egy előzetes verseny keretében (VI. Be Smart! Startup verseny). A rendezvényt a 2015-ben a Wirtschaft Woche által a német startup szféra egyik legfontosabb személyiségének titulált norvég véleményvezér Vidar Andersen moderálta. A startupok rövid pitchek keretében bemutatták termékeiket, szolgáltatásaikat:

  • A Pulmoment szolgáltatása egy új egészségügyi alkalmazás, asztmás betegek és orvosaik számára. A rendszeres kötelező viziteket gyorsítja fel úgy, hogy a rutin kérdéseket már a vizit előtti időszakban felteszi, amire néhány gombnyomással válaszolhatunk. Ezzel a több órás rendelői várakozást a töredékére csökkenti, és az orvosunk is folyamatos képet kap az állapotunk változásáról. A páciensek emellett könnyedén elérhetik az orvosukat, értesülnek az időpontváltozásokról, önműködő gyógyszer-emlékeztetőket állíthatnak be és egy helyen elérhetik az összes leletüket.
  • Az EVA által fejlesztett okos szemüveg egy elektronikus segédeszköz vakok és gyengén látók számára. Az eszköz mesterséges intelligencia szoftvere feldolgozza viselője vizuális környezetét és arról élőbeszédben ad visszajelzést. A szemüveg kompatibilis több SmartCity megoldással és biztonságos navigációs szolgáltatást is biztosít a vakok és gyengén látók számára.
  • A webflow.dental egy egészségügyi intézmények szakmai igényeinek megfelelően kialakított online praxis menedzsment rendszer, mely teljes körűen támogatja a rendelő hatékony és átlátható működését.
  •  A Mindtech fejlesztései a bezártság  szindrómás páciensek kognitív hanyatlását megakadályozó okos telefonos alkalmazások, melyek az interaktív kommunikációt, a szórakozást és a kognitív funkciók fejlesztését teszik lehetővé számukra. Az alkalmazások irányítását a felső végtag mozgását nélkülöző, beszédképtelen betegek pislogással, arcizommozgással, vertikális szemmozgással végzik, a pislogások érzékeléséért egy okos telefonhoz csatlakoztatható Neurosky EEG fejpánt felel. Hasonló elven működő DriveAlert mobil alkalmazásuk az autóvezetők figyelem szintjét méri, és jelez, ha az drasztikusan lecsökken, megelőzve ezzel a figyelmetlenségből, fáradtságból adódó baleseteket.

Az e-Health rendezvény keretében lezajlott pitch-verseny győztese a Mindtech lett, mely később bemutatkozhatott az aznapi Rheinland Pitch több mint 1000 vendége előtt is.

A rendezvényen Nagy Dániel, a Budapesti  SMART Pont vezetője röviden ismertette a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Digitale Stadt  Düsseldorf között létrejött digitális partnerségi együttműködést, majd a „Be smart! –Hungarian Tech Day” Vodafone-nal kooperációban megrendezett márciusi főkonzulátusi startup verseny győztese, a BeeRides is bemutatkozó előadást tartott. A cég 2017. június 21-én nyitotta meg első külföldi lerakatát a Dortmundi reptéren, ezzel kapcsolatos hírünket itt olvashatják.

A rendevényen készült képeinket ide kattintva érhetik el.