2017. július 24-én Hubert Schulte-Kemper esseni magyar tiszteletbeli konzul, a Fakt AG vállalat alapítója és elnöke Szegner Balázs düsseldorfi főkonzul és Werner Arndt, Marl polgármestere társaságában mutatta be Marlban a helyi sajtónak Csengő Zoltán pécsi egyetemista, a Fakt AG gyakornokának munkáját, amelyben a magyar izoglükóz gyártási kapacitás fontosságát és jövőbeli fejlődési potenciálját mutatta be. A gyakorlatra a Hageni Távegyetem és a Pécsi Tudományegyetem sok éve fennálló együttműködésének keretében került sor.

A gyakornoki csereprogram az észak-rajna-vesztfáliai kormányközi vegyesbizottság projektjeként szerepelt 2015-ben a düsseldorfi ülés során, a Hageni Távegyetem (mely közel 80 000 hallgatójával a legnagyobbnak számít Németországban) már a Szegedi Tudományegyetemre is kiterjesztette az együttműködést.

Csengő Zoltán fő feladata gyakornokként egy olyan magyar, versenyképes áron értékesíthető agrártermék keresése volt, amely az európai piac nagybani ellátására alkalmas potenciális kapacitással rendelkezik – ez a termék Csengő úr gyakornoki kutatása alapján potenciálisan az izoglükóz (más néven pl. kukoricaszirup) olyan termék, amellyel az uniós kötelező cukorkvóta 2017. októberi megszűnése után az európai piac nagy részét versenyképesen el tudná látni Magyarország. Az érintett piac mérete becslések szerint kb. 70 milliárd EUR, jelentős gyártókapacitással Magyarország mellett Bulgária és Románia rendelkezik - Németországban az előállításához szükséges kukoricát ugyanis bioadalék gyártására használják.

Az izoglükóz kukoricából készült termék, amely elsősorban az üdítőitalok és pékáruk édesítésére szolgál, de más termékekben is használható cukor helyett és jóval olcsóbban előállítható, mint a répa- vagy nádcukor. Míg a tanulmány szerint az Egyesült Államokban már kb. 50%-ban használják cukor helyett, addig az EU-ban jelenleg a fennálló kvótarendszer miatt csak 4% a részaránya. Csengő úr tanulmányának következtetése szerint a kvóta megszűnése után nagy felfutás várható a termék iránti keresletben az EU piacán és ezt a magyar agrárgazdaság eredményesen, költséghatékonyan ki tudná elégíteni. Az EU izoglükóz termelésének körülbelül egyharmada jelenleg is Magyarországról származik.

A sajtótájékoztatót megelőzően Csengő Zoltán és mentorai a düsseldorfi főkonzulátuson ismertették a projektet. A sikeres gyakornoki időszakhoz ezúton is gratulálunk!

Képeinket az alábbi galéráiban találja. A Marler Zeitung beszámolóját itt olvashatja.