„Szűzanyám hallgasd meg legbuzgóbb imámat, álld meg minden jóval József atyánkat. Ne engedd, hogy szívét bánat érje, legyen mindig nagy az ő egészsége!”

2018. június 24-én, vasárnap, Kölnben a Szent Apostolok bazilikában tartotta ünnepi ezüstmiséjét Lukács József plébános, a Kölni Érsekség Római Katolikus Magyar Lelkészségének vezetője.

Hét évvel ezelőtt érkeztem Németországba és tisztára emlékszem a pillanatra, amikor először csengettem be a Kölni Magyar Ház kapuján. Egy kedves, csillogó szemű, mosolygós lelkész nyitott ajtót, aki nyitottságával és szeretetével rögtön belopta magát a szívembe. Ennek már egy pár éve, sőt annak is, hogy a plébános elkezdte pályafutását, de a jókedve és segítőkészsége semmit sem változott. Rá és az elmúlt 25 évére emlékeztünk vasárnap.

Az ünnepség szentmisével kezdődött: a bevonulás alatt v. Hegyi Gábor trombitált és Mustos Edit orgonált. Prédikációt tartott Küsmődi Attila szamosújvári plébános. Prédikációjában megköszönte József atya 25 éves papi munkáját és azt, hogy Izajás próféta prédikációját követte: „Isten, az Úr nyitotta meg fülemet. S én nem álltam ellen és nem hátráltam meg.” A szentmise alatt a Szent Apostolok bazilika kórusai is énekeltek Patrick Cellnik vezetésével. Az istentisztelet után egy kis ünneplés következett a templom Aulájában, ami Dr. Szathmáry Csaba, a magyar egyháztanács elnökének ünnepi megnyitó beszédével kezdődött. Ezután, Papp Melinda, a Kölni Magyar Iskola tanulója szavalta el Reményik Sándor: Lámpagyújtogató című versét. Zenei felfrissülést nyújtott Ádám Álmos Titus (hegedű), Ádám Árpád Amadé (fagott), Slajher Bence (cselló) és Stephan Glagovsek-Ádám (zongora) előadása. Az agapén pedig nagyon finom magyaros csemegék várták a közel 300 látogatót.

Végül pedig Dr. Szathmáry Csaba szavaival búcsúznék: „Kedves József Atya! Tudjuk, hogy a diaszpórában élő magyarokat összetartani nem egyszerű feladat. De te eddig tökéletesen végezted ezt, néha még erődön túl is. (...) Szeretném elmondani mindenki nevében, hogy nagyon elégedettek vagyunk a munkáddal és elkötelezettségeddel. Kívánjuk, hogy maradj a következő húsz évre is a mi lelkipásztorunk!”

Fotó: Márti Marian Fotografie

Írta: Páll Fatime