2017. június 21-én a dortmundi reptéren sajtótájékoztató keretében került sor egy magyar start-up, a BeeRides car sharing szolgáltatásának ünnepélyes megnyitására. A reptér vezetője Udo Mager elmondta, ez az első ilyen jellegű reptéri car sharing szolgáltatás Németországban, így a magyar start-up kezdeményezése egyedülállónak számít.

A vállalkozás üzleti modellje, hogy a reptéren parkoló magán autókat adja bérbe a járműtulajdonosok megbízása alapján. A bérlőközönséget többnyire repülővel érkező utasok teszik ki. A bérbeadás és bérlés folyamata a BeeRides digitális platformján keresztül valósul meg, az autók átadása és átvétele automatizált. A magyar start-up és a Dortmundi repülőtér közötti kapcsolatot Szegner Balázs düsseldorfi főkonzul bemutatkozó látogatása során hozta létre 2015-ben.

A BeeRides szolgáltatásának megkezdését komoly médiaérdeklődés és visszhang követte, a német sajtó rendkívül pozitív hangvételben számolt be a magyar vállalkozásról és a sajtótájékoztatóról - melyen részt vett a BeeRides  alapítója Bősze Botond, Szalai Piroska a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumának elnöke továbbá Szegner Balázs, Magyarország düsseldorfi főkonzulja.

A BeeRides 2015-ben indult Budapesten, és a dortmundi terjeszkedést megelőzően a szolgáltatást a Liszt Ferenc reptér közelében lehetett igénybe venni – itt a vállalat robbanásszerű növekedést ért el; a nemzetközi terjeszkedés ideje 2017-ben érkezett el. A vállalkozás alapítója, Bősze Botond szerint a reptéren parkoló autó önmagában csupán egy használaton kívüli fémdarab, amely csak költségeket okoz (parkolódíj). Amennyiben a reptéren parkoló autókat más használni tudja és azzal közlekedik, akkor ez az autó a tulajdonosa számára értéktermelővé válik és hasznot hajt. Ez a módszer - hogy a reptéren az utasa által ott hagyott autót közösségi autózásra lehessen használni, ki lehessen bérelni - Budapesten már sikeres. A dortmundi reptéren az elkövetkezendőkben 10 parkolóhely áll a vállalkozás rendelkezésére, ahol a parkoló autókat regisztrálják, a tulajdonos a gépjármű használatához szükséges okmányokat az ebből a célból elhelyezett elektromosan zárható szekrényben hagyja és ezután ezt a gépkocsit a bérbevevő használhatja. A használat időtartamára a bérbe adott gépkocsi teljes körű biztosításáról az Allianz biztosítótársaság gondoskodik. A gépkocsi használatát egy a BeeRides által beépített eszköz folyamatosan figyeli és regisztrálja, így a nem megfelelő használat visszakereshető. A bérbevételt egy autómosás követi, így tiszta járműbe ülhet be az új bérbevevő vagy az autó tulajdonosa.

A rendezvény galériáját ezen a linken érheti el.

A sajtó országos novumként számolt be az új szolgáltatásról, további információkat az alábbi linkeken érhet el:

TV - RTL West (regionális)
http://www.rtl-west.de/beitrag/artikel/geld-fuers-parken/

Rádió –  Radio 91.2 (regionális, Dortmund)
http://www.radio912.de/infos/dortmund/nachrichten/art749,1448684

WAZ, Focus, WDR 1, Ruhr Nachrichten és a Dortmund Airport, Dortmund város is beszámol: