Düsseldorf StartupDorf platform célja a helyi startupok közötti networking forszírozása, ezek számára rendezvények, mentor program, PR & marketig lehetőségek (pl. blogok) biztosítása, a kapcsolatteremtés segítése akár a helyi gazdaság szereplőivel (pl. Coworking Spaces, Accelerators, Incubators, VCs/Angels, Consulting Firms and Hackspaces).

Mit kínál Düsseldorf mint telephely a startupok számára:

  • Nemzetköziség, ill. a nemzetközi kapcsolatépítés lehetősége: a tartomány fővárosaként DUS számtalan főkonzulátusnak ad otthont. 15% feletti a külföldi lakosok aránya (120.000 személy): ennek 72%-a európai, 16%-a ázsiai, 2,9%-a amerikai.
  • A nagy népességű Ruhr- és Rajna-Vidék területe 11 milliós lakóssága révén érdekes, nagy piacot kínál az ide telepedő vállalatok részére.
  • Erős iparú tartomány NRW, mely számos nagyvállalatnak és kkv-nak ad otthont, ez pedig a startup ökoszisztéma terén erős Berlin régióval szemben is előnyt jelent: „innováció + tradíció” mottóval a helyi gazdaságfejlesztés célja a hagyományos ipar, nagy konszernek és kkv-k, valamit a startupok és helyi egyetemek közötti kooperációk segítése. Mindemellett nagy hangsúly kerül a spin-off alapításokra (nagy cégekből kiváló innovatív iniciatívák) is.
  • Jól képzett munkaerő jelenléte, számos felsőoktatási intézmény található a régióban.
  • Jó infrastruktúra, érdekes telephely kínálat - pl. Co-Working Spaces: STARTPLATZ, super (7000), Factory Campus 

A Campus a városban alapított, ill. oda telepedő akár külföldi startupok részére kínál kedvező kondíciókkal irodát (min. bérleti díj 570 euró/hónap), rendezvényekhez, meetingekhez termeket. Akár egy „munka-hely, azaz asztal” bérlésére is lehetőség van (139 euró/hónap) és a cégek attraktív postai címet is kaphatnak (59 euró/hónap) egyben. A Campus koncepciójának fontos eleme a cégek közötti networking lehetőségének megteremtése, ennek alátámasztásaként rendszeresen megrendezett meetup-okra kerül sor. Az egykori gyártelep átépítése folyamatban van, a modern, futurisztikus dizájnú épületkomplexum a tervek szerint 3 nagyobb cég mellett elsősorban kisvállalkozások, startupok számára kíván otthont adni. A felújított területeken már most lehetséges iroda stb. bérlése. További előny a kedvező fekvés és jó elérhetőség a városon belül, így a Factory Campus akár a német piacra igyekvő magyar startupok, kkv-k számára is érdekes alternatívát jelenthet egy düsseldorfi telephely kialakítására.

  • Support – a helyi gazdaságfejlesztés által felkínált széleskörű támogatási lehetőségek. „Expat Service Desk” név alatt indította el 2017-ben Düsseldorf városa az ott letelepedni szándékozó külföldi szakképzett munkaerőt és vállalkozásokat támogató ingyenes programot. Ez jelenti ezek a letelepedéssel kapcsolatos formalitások intézése kapcsán nyújtott segítséget, a helyi kapcsolatok építését, vagy akár támogatást a családi ügyekkel (pl. óvoda, iskola közvetítése) vagy akár a helyi munkaadókkal való kapcsolatfelvétel terén. 

Dinamikus fejlődés tapasztalható a startupok számát tekintve a városban: míg 2015-ben 135, addig 2016-ban már 251 alapításra került sor. Általánosságban kiemelhető, hogy a startupok FDI területén is sokkal dinamikusabb és rugalmasabb döntéshozók.

Néhány düsseldorfi székhelyű startup-sikertörténet: trivago, auxmoney, fashionette, springlane, just spices